През първите десет дни на януари т. г. са предоставени близо

...
През първите десет дни на януари т. г. са предоставени близо
Коментари Харесай

Ето кой има право на безплатна е-винетка

През първите 10 дни на януари т. година са предоставени  близо 20 000 безвъзмездни е-винетки на хора с увреждания .

Общият брой на безплатните винетки, които са дадени посредством Агенцията за обществено подкрепяне на хора с понижена продуктивност през 2022 година, е 222 341. Те са за над 21,5 млн. лева и са за сметка на бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “, написа Pariteni.

Повече от 80 000 от издадените през 2022 година безвъзмездни е-винетки изтичат през януари . Националното тол ръководство напомня, че инспекция на валидността на безвъзмездна е-винетка може да бъде направена на интернет страницата на   и на  . Директният линк за инспекция е .

Право на безвъзмездна е-винетка имат лица с 50 на 100 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст.  Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора до 2000 куб. см.

Препоръчително е  заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.  Те се подават в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

 
 Фирмите ще могат да купуват до 100 разнообразни е-винетки с един банков превод
 

При прекачване на собствеността безплатната е-винетка не следва автомобила . В тези случаи правоимащият би трябвало в период до три работни дни да уведоми АПИ, с цел да може да получи нова безвъзмездна винетка от АСП. Под прекачване на благосъстоятелност се има поради покупко-продажба на пътно транспортно средство или бракуване на автомобил и прекачване на лицензирана компания за разкомплектоване с контракт. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за предпазване в частен парцел, лицето няма право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка до приключването на първичната годност.

При усложнения и потребност от консултация искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на

Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или в писмен тип на e-mail:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР